Cyklistika:Na prešovskej dráhe budú juniori SR bojovať o limity na MS v Cottbuse

07.07.2007 Prešov

Prešov 6. júla (TASR) - Prešovský velodróm bude cez víkend (7. a 8. júla) dejiskom republikového šampionátu v dráhovej cyklistike juniorov a junioriek. Podľa Juraja Zemana, športového riaditeľa Slovenského zväzu ...
"Všetci budeme zvedaví ako si trojica Michal Rohoň, Michal Golian a Roman Jajcaj bude počínať v tímovom olympijskom šprinte a či sa im v Prešove podarí priblížiť sa k časom, ktoré ich budú oprávňovať štartovať v Cottbuse, " povedal Juraj Zeman pre TASR.
Podľa neho najväčšie šance štartovať na MS juniorov má Betka Paulendová v individuálnom šprinte dievčat. "V stíhacích pretekoch sa o splnenie limitu na MS bude usilovať ešte aj Michal Borodin, " pokračoval Zeman.
Ako športový riaditeľ SZC ďalej uviedol, Miroslav Burčík, ústredný tréner SCZ pre dráhovú cyklistiku, má už vybavené dve zväzové autá, ktorými by mali mladí pretekári SR cestovať do Nemecka. "Ale ak cez víkend nenaplnia naše očakávanie a nejako výrazne zaostanú za limitmi MS, na šampionát do Cottbusu pôjdeme vo veľmi okyptenej zostave. Nemá zmysel ísť tam a na MS uzatvárať výsledkovú listinu. Jazdiť na posledných pozíciách - to nie je náš cieľ, " dodal Zeman, ktorý v predvečer juniorského šampionátu SR upozornil aj na aktuálne problémy dráhovej cyklistiky seniorov. "Šampionát seniorov nemôžeme už niekoľko rokov ani zorganizovať, lebo na Slovensku máme prakticky troch - štyroch pretekárov, ktorí dokážu držať krok s európskou a svetovou špičkou. V niektorých individuálnych disciplínach nemôžeme vyhlásiť majstra Slovenska, lebo nemáme ani toľko pretekárov, čo by pri slávnostnom ceremoniáli obsadili celý stupeň pre víťazov, " tvrdil čelný funkcionár SZC.
"Žiaľ, dráhová cyklistika na Slovensku sa rokmi stala čisto individuálnym športom. Farby SR môžu na ME, resp. na MS reprezentovať piati, maximálne šiesti dráhoví cyklisti na čele s dvojicou Martin Liška - Jozef Žabka. Tímový šprint, ktorý ešte na OH 2000 v Sydney skončil na výbornom 6. mieste, v súčasnosti už ani neexistuje. Úspešný tím sa rozpadol, jeho nasledovníci nedosahujú potrebnú výkonnosť. Chvíľu potrvá, kým sa opäť prepracujeme v tejto disciplíne medzi elitu. Kým sa opäť dostaneme tam, kde sme ešte pred piatimi - šiestimi rokmi boli, " konštatoval Zeman.
 

Vyberte región

mark